4 u
Duur
Jan – Dec
Datum

We beginnen met een bezoek aan het stadhuis gelegen op het eiland Kungsholmen.
Zelden is het stadhuis één van de eerste dingen die je bezoekt als je voor de eerste keer een stad verkent . Het stadhuis van Stockholm is definitief een uitzondering op de regel. Een bezienswaardigheid die je niet mag missen! Deze architectonische parel, gebouwd uit 8 miljoen bakstenen is al zeer fotogeniek vanuit de binnentuin en grenst aan de oever van het Mälarmeer.
Verken samen met mij de spectaculaire Raadzaal, de schitterend versierde zalen, de Blauwe en Gouden Zaal met zijn 18 miljoen mozaïekstukjes die de geschiedenis van Zweden weerspiegelen. Hier vindt jaarlijks op 10 december het wereldbefaamde Nobelbanket en feest plaats. 1300 genodigden genieten dan van een tot op het allerlaatste moment geheimgehouden diner. De afwas na dit feestje duurt zo een 25 dagen!
Wisten jullie dat je voor het luttele bedrag van 500 sek hier in het huwelijksbootje kan treden? Onder ons gezegd en niet gezwegen is deze ceremonie voltooid in een paar minuten. Maar toch ?! Vergeet wel niet op tijd te boeken want de wachtlijst is lang.

Na dit begeleide bezoek wandelen we verder naar de oude stad , Gamla Stan genoemd. Na een 15 -20 tal minuutjes belanden we in dit oudste stadsgedeelte .

We slenteren langs kronkelige straatjes die ons doen herinneren aan de geboorte van Stockholm. Door de strategische ligging van dit eiland werd hier al in de 13de eeuw een kasteel gebouwd. Op dezelfde plaats pronkt hier nu het koninklijke paleis. We passeren het smalste steegje, de oudste poort en de eerste hoerenbuurt. We verdiepen ons in het middeleeuwse Stockholm en bewonderen de typische gevels die charme geven aan dit beschermde oude stadsgedeelte met zijn kleurrijke en levendige marktpein.
Gamla stan grenst aan Slussen, de sluis waar de inham van de Oostzee het zoetwater van het Mälarmeer ontmoet. Hier nemen we de ferry naar Djurgården. Deze korte boottocht duur maar 12 minuten maar is de meest aangename en kortste route naar onze eindbestemming. Na een korte wandeling langs de kade, van amper 10 minuten bereiken we het Vasamuseum.
De Vasa is een enorm en mooi versierd oorlogsschip dat werd gebouwd in opdracht van koning Gustav Adolf die heerste tijdens de 17de eeuw toen Zweden een enorm imperium was en de hele Oostzeehandel controleerde. Het gigantische pronkstuk van de Zweedse vloot begon zijn tocht zondag 10 augustus 1628. Stralend weer, kanonnensalvo´s, uitwuivende stadsbewoners – de verwachtingen lagen hoog. De Vasa, waar meer dan 2 jaar meer dan 200 mensen hadden aan gewerkt kapseizde na nog geen 20 minuten en na amper 1300 meter zonk het naar de bodem van de zee. Een flop in de Zweedse geschiedenis is nu één van de topbezienswaardigheden in de wereld.
Na de rondleiding is het mogelijk om op eigen houtje het museum in eigen tempo verder te bezoeken. Het museum heeft ook een restaurant met typsiche zweedse gerechten , dagschotels en andere zoete lekkernijen aan democratische prijzen. Gratis Wifi !

4u
ervaren lokale gids : 2320 sek (2- 16 personen)
+ Stadhuis 110 sek per persoon
kinderen 0-11 jaar : gratis
65+ : 90 sek
jongeren 12-19 jaar : 40 sek per persoon+ Vasamuseet 135 sek per person
kinderen en jongeren 0-18 jaar gratis+ Transport Djurgårdsfärjan kost 30 sek per rit/per uur met de blauwe oplaadbare Accesskaart (20 sek)
op aanvraag 08:30 –17.00
op afspraak
Stadshuset